Синоќа на БИТ ФЕСТ, театарска претстава „Народен непријател“

 Синоќа на БИТ ФЕСТ, театарска претстава „Народен непријател“

Синоќа во рамките на програмата на “Бит фест“ на сцената на Народниот театар од Битола беше одиграна претставата “Народен непријател“, во изведба на Македонскиот народен театар, а вљубениците во театарот од Битола беа во голем број.

„Народен непријател“, драмата која се одигра во Битола, е во пет чина од Хенрик Ибзен, прв пат е објавена на 28 ноември 1882 година со оригинален наслов „En folkefiende“. Напишана е како одговор по јавниот скандал за неговата претходна драма – „Духови“, која ја критикува хипокризијата и моралот во општеството.

Повеќе за настанот можете да прочотате на: Синоќа на БИТ ФЕСТ, театарска претстава „Народен непријател“