недела, 22 октомври 2017 20:54:56
Бит Фест

Вторник, 21 Август на Бит Фест

Admin Bitola август 20, 2012 Следно на Бит Фест Коментарите се исклучени на Вторник, 21 Август на Бит Фест
Вторник, 21 Август на Бит Фест

Започнува последната седмица од најдолгото и најсодржајно културно лето во Република Македонија – БИТ ФЕСТ. И овие седум дена ќе ги исполнат бројни културни содржини претставени низ исклучителни настапи на познати музички имиња, ликовни изложби, литературни настани, продукциски проекти…БИТ ФЕСТ завршува на 27 ми август со манифестацијата Широк Сокак во бело и настап на исклучителен ди џеј кој веруваме и оваа година ќе го преполни Широк Сокак.

 

Во вторник дел од програмата на БИТ ФЕСТ се два настани:

 

21 август 2012

Концерт на Биљана Талеска – Сопран

Концертна сала НУ Завод и музеј 20.30 часот

 

*Биљана Талеска е родена во 1989 година. Основното Образование завршува во родниот град Крушево. Средно Музичко училиште завршува во  Битола, на отсекот по соло пеење во класата на проф. Пеце Митревски и проф.Магдалена Наумовска.

2008 година школувањето го продолжува во Факултетот за Музичка Уметност во Скопје, во класата на проф. Славица Петровска – Галиќ во чија соработка својот талент најпрофесионално го надоградува и надополнува со нејзината целокупна ангажираност и амбиција.

Во текот на школувањето Биљана Талеска се истакнува како студент со високи квалитети, кои резултираат на јавните успешни настапи, натпревари и аудиции а меѓу побројните се:

Прва награда на Државниот натпревар за соло пеење 2006 година – Скопје.

Третa награда на Првиот Меѓународен натпревар “Моцартијана М” во категорија на сите инструменти 2006 година – Скопје

Прва награда на Државен натпревар за камерни состави во 2008 година – Скопје.

Учесник на “Битфест”- 2008 година – Битола.

Концерт на Скопско лето – “Вечер на италијански арии”.

Учесник на Француско Германска вечер 2010 година – Скопје.

Концерт во Ниш – Р.Србија 2009.

Солистички изведувач во Арад, Темишвар и Јимболија – Романија.

Учесник на  концерт во чест на “Коста Трпков” – Скопје.

Учесник на концертот “Млади оперски надежи” – Скопје;

Учесник на концертот “Шуманова вечер”;

Учесник на“Донаторски концерт по повод Културна акција на Оргули”;

Учесник на Концерт на Европска музика;

Финалист на Конкурсот “Зографски”.

Концерт со оркестарот при ФМУ – Скопје во Националната Опера во Сараево – Босна и Херцеговина 2011 година.

Учесник на “Есенски Музички свечености”- Скопје

Учесник на концерти при универзитетот “Св. Кирил и Методиј” – Скопје

Улога на Втората дама во операта “Волшебната флејта” – В.А.Моцарт во Македонска Опера и Балет – Скопје;

Улога Хансел од операта “Hansel und Gretel” – Енгелберт Хумпердинг во Македонска Опера и Балет – Скопје;

Избрана е за најдобар – најталентиран  студент по соло пеење – во 2011 година, и ѝ е овозможено снимање емисија – сопствен професионален профил во Македонската Телевизија.

Во 2012 година Биљана Талеска е учесник на Летната Музичка Академија во Приштина – Косово кај Професорите: Caroline Merz; Desar Sulejmani и настапува на завршниот концерт.

Има настапувано како претставник на Факултетот за Музичка Уметност на многу манифестации промоции и други настани.

 

 

 

 

 

Програма:

 

С.Рахманинов (1873 – 1943)

  1.  “Давно ль, мой друг”  Op.4 No.6
  2. “Маргаритки”  Op.38 No.3
  3. “Сон” Op.38 No.3

C.Debussy (1862 – 1918)

4. “Tournez,Tournez bons chevaux de bois…”

5. “Green”

 

Т.Зографски (1934 – 2000)

 

6. “Марика мома убава”

 

***

G.Puccini (1858 – 1924)

 

7. “Manon Lescaut” – Aria di Manon “Sola, perduta, abbandonata”

8. “Tosca” – Aria di Tosca “Vissi D’arte”

 

 

F.Lehar (1870 – 1948)

 

9. “Giuditta” – Aria di Giuditta “Meine Lippen sie küssen so heiß”

 

 

G.Verdi (1813 – 1901)

 

10. “Luisa Miller” – Aria di Luisa “Tu punischi mi… A Brani, a brani…”

 

 

21 август 2012

Поетско музичка и балетска инсталација

Димитар Димитровски Такец

КЦ Магаза 20.00 ч.

 

Димитар Димитровски Такец промовира поетско музичка и пантомима инсталација насловена „40 години посветени на ромите“ Програмата се состои од: Бизе „Хабанера“ фрагмент од операта Кармен, Бетовен „Галоп на дивите коњи“, Брамс „Унгарски танци“, А.Блум: „Мисисипи блуз“, Д.Д.Такец „О Девла, Девла…“ ритуалија – скица за мјузикл, Д.Д Такец транскрипција на народната песна „Давај ме мила мамо, давај ме…“, Д.Д Такец „Шукарела“. Интерпретатори: М-р Мери Кавкалевска Стоилова, Марина Коруновска-академски вокал, Јасмина Димитровска – академски вокал, Димитар Михајловски – студент по виолина „Џипси бенд“, Борче Лазаревиќ, рецитатор, Д.Д Такец – кантафтор, одговорен за сцена Игор Трајковски Фоја.

За проектот „40 години посветени на ромите“ Д.Д Такец вели: Проектот за ромите се роди инцидентно и спонтано. Имено, на 3 ти јуни 1972 година, околу пладне кај мостот „Интифа“ во Битола, сосема случајно го сретнав судскиот курир Селман Ракиповски. На моето конвенционално „здраво – живо“ и како си, вака ми одговори: ЛАЧО И БАРО, ЕМ ШУКАР. Тие три зборови буквално ме запалија, пред се нивната фонетска звучност”.

Истата вечер Такецот ги напишал и првите стихови од проектот Роми  – Берачките на домати.

Тој додава: „Кога веќе започнав со проектот Роми во 1972 година, почнав да ги барам тие луѓе и со нив да се дружам за да обезбедам, каков таков, превод на моите стихови, а уште и да им навлезам во душата. Мошне многу ми помогна германецот Франц Турау, заостанат војник од хитлеровската солдатеска, кој во распадот на третиот Рајх се засолна во една ромска куќа во Битола и се ожени со најличната ќерка. Работеше во театарот како сликар исполнител, а откако се пензионира сликаше икони и беше чувар на германските гробишта во Битола“, објаснува Д.Д. Такец во својот каталог насловен „Роми“.

 

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-