петок, 22 септември 2017 04:50:27
Бит Фест

Утрински весник: Кралот Лир ги урива стереотипите за музејски Шекспир

Admin Bitola јули 24, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Утрински весник: Кралот Лир ги урива стереотипите за музејски Шекспир
Утрински весник: Кралот Лир ги урива стереотипите за музејски Шекспир

Во претставата „Кутриот, кутриот Лир“ на „Битола Шекспир фестивал“ актерката Салинен ја спореди својата сопствена драма со драмата на кралот Лир

Театарската претстава „Кутриот, кутриот Лир“ на актерката Нина Салинен и пистелката – режисер Катја Крон од Финска, завчеравечер беше изведена на малата сцена на битолскиот Народен театар во рамки на „Битола Шекспир фестивал“.

Публиката оваа вечер имаше можност да види едно малку поинакво видување на Шекспир, каде што актерката Салинен својата сопствена драма како актерка решила да ја спореди со она на кралот Лир. Таа како 40-годишна жена се претвора во 90- годишен старец. Идејата за создавање на претставата за кралот Лир кај актерката Салинен се родила во Финска во моментот кога таа одлучила со режисерката Крон да се занимаваат со „Лебедовата песна“ на една Дива. Како што објасни Салинен, секоја голема актерка во Финска (Дива) на крајот сака да направи нешто како своја „Лебедова песна“. Тие со режисерката заклучиле дека карактерот треба да биде многу возрасен, да има една ситуација или ургентност во смисла на тоа дека треба да се решат некои работи пред човек да умре.

„Во светот на актерите да се биде стар актер е секогаш лошо, особено ако си женско.

Во Финска кога сакав да ја развијам идејата за оваа претстава бев всушност бремена, мислев дека во исто време не може да се биде добар уметник и родител, дека треба да се одбере, или да си добар родител, просечен уметник или да си лош родител, па да си голем уметник. Ова прашање се’ уште стои во претставата и не сум сигурна дали некој може да ги прави и двете. Споредбата со крал Лир во една смисла значи да се биде крал е исто како да се биде Дива. Споредбата со крал Лир е моментот кога тој решава да биде добар родител што мојот карактер во претставата го прави, значи се одлучува да биде тоа“, објасни актерката Салинен, пред претставата.

Уметничкиот директор на битолски театар, Благој Мицевски, потенцираше дека покрај големи национални театри на „Битола Шекспир фестивал“ сакале да донесат и претстави кои што ќе наведат и наши актери или режисери да се занимаваат со Шекспир на еден малку поинаков начин. „Стереотипот за музејски Шекспир пополека исчезнува и можностите се различни. „Многу улоги, како што рече актерот Предраг Ејдус од Србија, а и во нашата претстава „Хенри Шести“ (трет дел) во режија на Џон Блондел, се мултиплицирани во смисла еден актер да игра повеќе улоги, жени играат машки улоги. Најдобар пример за тој Шекспир е нашата гостинка од Финска, Нина Салинен, која решила својата сопствена драма како актерка да ја спореди со онаа на кралот Лир“, рече Мицевски. (E.A.)

Изложба на плакати

Вечерва на програмата на „Битола Шекспир фестивал“ е изложбата на плакати од претстави на Шекспир, поставени на сцената на Народен театар – Битола, која ќе ја отвори Јордан Плевнеш, во фоајето на театарот во 19,30 часот. Во 20 часот ќе почне претставата „Хенри Шести“ (трет дел) во режија на Џон Блондел во изведба на актерите од истиот театар.

http://www.utrinski.com.mk/default.asp?ItemID=FFD9E1AD7F66DA4497CF009447DFF15C

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-