сабота, 18 ноември 2017 22:32:16
Бит Фест

ТВ ТЕРА: Во светот на античката медицина

Admin Bitola август 17, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на ТВ ТЕРА: Во светот на античката медицина
ТВ ТЕРА: Во светот на античката медицина

Проект со цел да се претстави еден дел од античкиот начин и стил на живеење и лекување на болестите, тегобите, но и попријатните аспекти од животот– разубавувањето и козметиката, в недела ќе доживее своја премиера.Авторите на овој филмски проект на Хераклеја ќе ја има своја мултимедијална промоција се обидоа да го претстават пристапот на античкиот човек кон здравјето, неговите обиди и методи како да се ослободи од болестите и тегобите. Затоа низ серијалот и преку книшката на неколку страници се сретнуваат и божества, лекари со научен пристап (за тоа време), народна медицина изнедрена од традицијата, надри-лекари и нивни „методи” на лечење на тегобите на луѓето.
OLIVERA anticka medicina blagojce
„Се работи за серијал од 12 епизоди каде преку научни истражувања ги прикажуваме или промовираме тогашните методи на лекување на нашите ајде така да кажам предци кои живеел пред 2000 години.” вели Балгојче Божиновски режисер

Не е изоставен и најромантичниот сегмент од животот –љубовта. Некогаш од неа и за неа треба лек, но како што ни соопштува богот Аполон преку стиховите на Овидиј „за љубовта нема лек”.

„ Интересе е начинот како тогаш девојките со помош на некои тревки и билки и повикување на богови да го придобијат момчето или симпатијата.” вели Благојче Божиновски
OLIVERA anticka medicina 3
Материјал за пишаната форма и за серијалот се делата на старите автори. Овде ќе се сретнеме со „трошки” од пребогатите трпези на Платон, Аристотел, Симонид од Кеј, Хипократ, Гален, Келс (Целз), Овидиј, Мартијал (Марцијал), Плиниј Постариот…Низ севкупната содржина провејуваат и мудри мисли на латински јазик, меѓу кои има и некои што Римјаните ги презеле од Хелените и ги превеле на латински јазик.

„ Најзаслужни за овој проект се луѓето кои истражуваат подолго од мене за тоа како било некогаш со цел денешната динамика на живот да се сведе на некои основни принципи.” вели режисерот

Исто така во текстовите умерено се вткаени и интерпретирани философски мисли и ставови од познатите философи во антиката. Археолошките локалитети во Р. Македонија преку откриените медицински интрументариуми сведочат за високо развиена медицина во антиката на овие простори.
OLIVERA anticka medicina 5
„ Овој проект дојде како логичен след на минатогодишниот проект кога нели ја прикажувавме античката кујна.”вели Божиновски

Промоцијата на проектот кој е дел од Бит фест ќе биде в недела од 21:00 часот на Хераклеја.Дојдете и пробајте од некогашните еликсири на нашите претци приготвени од тревки и билки кои придонесувале и денеска да го носиме епитетот најубави.

http://www.tera.mk/2013081668820/aktuel/vo-svetot-na-antichkata-medicina

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-