недела, 22 октомври 2017 21:03:20
Бит Фест

ТВ ТЕРА: Промоција на проект- Античката медицина во Хераклеа

Admin Bitola август 20, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на ТВ ТЕРА: Промоција на проект- Античката медицина во Хераклеа
ТВ ТЕРА: Промоција на проект- Античката медицина во Хераклеа

Во античкиот локалитет Хераклеја се одржа промоција на проектот -Античката медицина во Хераклеа.

Целта на истиот е да претстави еден дел од античкиот начин и стил на живеење и лекување на болестите, тегобите.

Авторите на овој филмски проект се обидоа да го претстават пристапот на античкиот човек кон здравјето, неговите обиди и методи како да се ослободи од болестите и тегобите, но беа претставени беа и попријатните аспекти од животот– разубавувањето и козметиката.

heraklea 2

Низ серијалот и преку книшката на неколку страници се сретнуваат и божества, лекари со научен пристап (за тоа време), народна медицина , надри-лекари и нивни „методи” на лечење на тегобите на луѓето. Не е изоставен и најромантичниот сегмент од животот –љубовта. Некогаш од неа и за неа треба лек, но како што ни соопштува богот Аполон преку стиховите на Овидиј „за љубовта нема лек”.

Материјал за пишаната форма и за серијалот се делата на старите автори. Овде ќе се сретнеме со дел од пребогатите трпези на Платон, Аристотел, Симонид од Кеј, Хипократ, Гален, Келс (Целз), Овидиј, Мартијал (Марцијал), Плиниј Постариот…

heraklea 3

Низ севкупната содржина провејуваа и мудри мисли на латински јазик, меѓу кои има и некои што Римјаните ги презеле од Хелените и ги превеле на латински јазик. Исто така, во текстовите умерено се вткаени и интерпретирани философски мисли и ставови од познатите филозофи во антиката. Археолошките локалитети во Р. Македонија преку откриените медицински интрументариуми сведочат за високо развиена медицина во антиката на овие простори.

Проектот е на Тера телевизија и студио Микс а во рамките на културното лето Бит- фест.

http://www.tera.mk/2013081968989/ritamotnagradot/promocija-na-proekt-antichkata-medicina-vo-heraklea

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-