среда, 23 август 2017 10:13:51
Бит Фест

ТВ ТЕРА: Гостување на театарот од Ниш со претставата Сомнително лице

Admin Bitola август 15, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на ТВ ТЕРА: Гостување на театарот од Ниш со претставата Сомнително лице
ТВ ТЕРА: Гостување на театарот од Ниш со претставата Сомнително лице

Во прекрасниот автентичен и акустичен простор на Пациото во Завод и Музеј, во рамките на БИТ ФЕСТ 2013 гостуваше Нишкиот народен театар со премиерната изведба на театарската претстава „Сомнително лице” работена според текстот на Бранислав Нушиќ, а во режија на Саша Габриќ.Режисерот дејствието во неа го поместува во 1991 година и го сместува во едно мало гратче на југот од Србија, токму на денот кога Македонија станува самостојна држава.

Делото во два чина Сомнително лице (напишано 1888, за прв пат одиграно 1923) е приказна за потрагата по сомнителното лице во едно гратче. Тоа е поводот во неколку ситуации да се прикаже комичната малограѓанска глупост и тривијалниот политички цинизам.

pretstava nis 2

И битолскиот градоначалник воодушевен од претствата но и театарската екипа истакна дека гостувањето на овој театар е благодарение на добрата соработка на општина Битола со македонскиот Амбасадор во Србија Љубиша Ѓоргиевски, соработка која продолжува и понатаму.

Важен елемент во оваа политичка комедија е вербалната комика каде играта со зборови и досетки, писмата и шифрираните пораки се од пресудна важност за текот на дејствието и за обележување на типови и лица што донекаде ја „омекна” сатирички интонираната комедија за една во суштина гротекстно видена власт, луѓето во неа и околу неа.

Театарската претстава „Сомнително лице” предизвика голем интерес и воодушевување кај публиката.

http://www.tera.mk/2013081468737/ritamotnagradot/gostuvanje-na-teatarot-od-nish-so-pretstavata-somnitelno-lice

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-