четврток, 21 септември 2017 01:27:52
Бит Фест

ТВ ОРБИС: „Животот е музика“ – монографија за академик Ѓорги Здравев

Admin Bitola август 15, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на ТВ ОРБИС: „Животот е музика“ – монографија за академик Ѓорги Здравев
ТВ ОРБИС: „Животот е музика“ – монографија за академик Ѓорги Здравев

Синоќа Битола доби уште еден документ тежок со историја, истовремено бележник за животот и делото на човекот кој е вграден во таа историја. Промовирана беше монографијата насловена „животот е музика“ на академик Георги Здравев.

Зборувањето, посебно анализите и истражувањата на развојот на музиката во Македонија особено Битола не го одминуваат името Ѓорги Здравев. Тоа синоќа, во рамки на БИтфест доби уште една потврда – промовирана беше монографијата посветена на неговиот живот, на музиката. Припаѓа на т.н генерација од стара Југославија, роден е во 1938 година, во семејство со уште две деца. Талентот и љубовта кон убавото го наметна неговиот животен пат кон создавање музика, но и кон овозможување на други да се создаде музика, да се создаде оркестар, да се создаде опера, да се создаваат музичко-сценски манифестации во градот каде музиката ги спојувала сите култури. Започнав благодарение на првиот врвен македонски композитор Кирил Македонски, вели професорот за медиумите. Во монографијата битолчани имаат можност да го согледаат развојот – во 60те години благодарение на напорите на Здравев имавме симфониски оркестар, благодарение на Здравев – имавме оперски претстави. Животниот пат и работното искуство на Ѓорги Здравев комплетно е вградено во битолската и македонската музичка историја. Оттука и изненадувањето што вели дека младите ке ја имаат поддршката од него да ги направат сите напори , во Битола да има Опера, за допрва да се слуша за неа. Самиот факт дека има голем интерес за сите оперски претстави кои гостуваат во Битола говори дека во градот теба да има опера, вели Здравев. Вреден, со цврст карактер и многу талентиран – велат старите битолчани, современиците на Ѓорги Здравев, а како аргумент за профилирањето ги користат фактите – неговите дела впишани во монографијата. Инаку Ѓорги Здравев е автор на многу учебници за средно и високо образование. Добитник е на голем број благодарници, признанија и награди за својот труд. Георги Здравев е Академик во Светската Академија Плато.

http://www.tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/2746-zivotot-e-muzika-monografija-za-akademik-gorgi-zdravev

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-