недела, 22 октомври 2017 21:05:46
Бит Фест

Тв Орбис: Во Битола отворен 43 Републички фестивал „Илинденски денови“

Admin Bitola август 1, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Тв Орбис: Во Битола отворен 43 Републички фестивал „Илинденски денови“
Тв Орбис: Во Битола отворен 43 Републички фестивал „Илинденски денови“

Синоќа на ракометното игралиуште традиционално со орото Комитско започна 43 – тото издание на Републичкиот фестивал на народни песни и гри „Илинденски денови“ – Битола . На настанот пртходеше големото дефиле по Широк Сокак на кое зедоа учество околу илјада фолклористи од цел свет.

По 43 ти пат Битола е домаќин на играорци, фолклористи , учесници на Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“. Организатор на фестивал е Националната установа Центар за култура Битола кој во рамките на Бит Фест од година во година го крена реномето на овој фестивал и доби меѓународен карактер. Освен од Македонија учесници има скоро од цел свет. На свеченото отворање му претходеше големо дефиле . По Широк Сокак продефилираа околу илјада играорци и фолклористи од Бразил, Израел, Полска, Турција, Словенија, Хрватска и Македонија , за сите заедно да се упатат кон ракометното игралиште каде традиционално со комитското оро беше означено свеченото отворање. На пристуните гости и учесниците топло добредојде им посака градоначалникот на општина Битола Владимир Талески Фестивалот „Илинденски денови “ е најстар фестивал во земјава и се одржува под покровителство на претседателот на СОбранието на Р МАкедонија. Во негово име фестивалот за отворен го прогласи пратеничката Лилјана Кузмановска, која истакна дека овој културен настан ја нагласува традицијата и го почитува народниот аманет. Според Борче Димитровски, директор на НУ Центар за култура-Битола, овој фестивал до пред 15 години беше само чувар на богатата фолклорна традиција, сега веќе прераснува во нешто друго, односно ја задржува основната мисија, но исто така ја слави и богатата традиција на народите од целиот свет. Денеска фестивалот продолжува со своите програмски содржини, а вечерва на сцената ќе продефилираат играорци од културино уметнички друштва од Македонска Каменица, Пробиштип, Облешево, Тетово, Македонски Брод, Радовиш, Куманово, Битола, како и гостите од Савињска Долина, Словенија и Дзиерзониов од Полска.

http://www.tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/2327-vo-pocna-43-republicki-festival-ilindenski-denovi

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-