недела, 22 октомври 2017 21:01:47
Бит Фест

Тв Орбис: Вечер на етнолошки филмови во Битола

Admin Bitola август 2, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Тв Орбис: Вечер на етнолошки филмови во Битола
Тв Орбис: Вечер на етнолошки филмови во Битола

Втора година по ред во рамките на фестивалот „Илинденски денови“ се одржува „Вечер на етнолошки филмови“. Синоќа во Магазата беа прикажани 4 етнолошки филмови. „Бели поклади“ од Народен музеј Пожаревац Србија , „Патот на надежта“ и „ Свадба во Кокино“НУ Музеј Куманово и „Моето Оро “ од Битола.

Битолската Магаза синоќа беше собиралиште на љубителите на визуелната антропологија, на етногрфаските филмови. Два настани споени во еден . Проектот Балкански рурални традиции и Вечер на етнолошки филмови која се одржува веќе втора година во рамки на фестивалот Илинденски денови , и двата подржани од општина Битола во рамките на Бит фест. Даница Џокиќ доаѓа од Народниот музеј Пожаревац , Р.Србија и во својот филм „Бели поклади“ обработува обичаи на палење на огнови заради здравје и напредок , во една мултиетничка средина во Источна Србија каде два века живеат срби власи. Етнолошкиот филм е огледало на современиот свет – вели Анита Трајковска Ѓорѓиеска од Народниот музеј во Куманово, автор на филмовите „Патот на надежта“ и „Свадба во Кокино“. Валентин Соклевски е автор на четвртиот филм што синоќа беше проектиран. Во филмот „Моето оро“ тој ја претставува љубовта на играорците и на обичните луѓе кон орото, во конкретниот случај за Старското оро. Изработката и проектирањето на Етнолошки филмови е од големо значење за промовирањето, презентирањето и зачувувањето на културната традиција на еден народ. Македонија е богато подрачје каде што треба и во иднина да се работи на ова поле , потребна е само желба , мотив и финансиски средства .

http://www.tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/2400-vecer-na-etnoloski-filmovi

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-