среда, 20 септември 2017 11:24:57
Бит Фест

Тв Орбис: Театри од Русија, Кина, Србија на „Битола Шекспри Фестивал“

Admin Bitola јули 19, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Тв Орбис: Театри од Русија, Кина, Србија на „Битола Шекспри Фестивал“
Тв Орбис: Театри од Русија, Кина, Србија на „Битола Шекспри Фестивал“

В петок во Битола започнува Битола Шекспир Фестивал. Национални театри од Русија, Кина, Србија и Македонија, театарска трупа од Финска, експерти за специфичниот шекспиров театар ќе бидат дел од овој празник на театарот, единствен во Централна и Југоисточна Европа.

 

Од 19 до 25 Битола ќе ја потврд својата репутација на град на културата, театарот, фестивалите. Интернационалниот Шекспир Фестивал ќе го има своето прво издание, зад него стојат министерството за култура и општина Битола, а организатор, домаќин на неколку национални театри и гости шекспиролози е битолскиот народен театар. Градоначалникот Владимир Талески го искажа своето уверување дека овој фестивал ќе стане традиција. Ова е фестивал кој со самото најавување, а сега и на прагот на првото негово издание ја става Битола и битолскиот народен театар на мапата шекспирови фестивали, особено затоа што е единствениот на јужно-европскиот дел од глобусот. Според Валентин Светозарев, директор на НТВ овој фестивал, покрај многуте во САД и многубројните во Велика Британија е единствен на територијата од Гдањск до Египет. Копродукцијата „Ромео и Јулија„ на Националниот театар „Вера Комесаржевскаја“ од Русија, со битолскиот театар годинава збогатена со актери од охридскиот театар е предвидена за свеченото отворање на фестивалот. Во следните денови ќе биде понуден и првиот дел од претставата Хенри 6 на белградскиот националниот театар, Србија а завршува со претставата Ричард трети во изведба на националниот театар од Пекинг, НРКина. Фестивалот од старт ја има отвореноста и кон независни групи, како таа од Финска, рече уметничкиот директор Благој Мицевски, најавувајќи ги и другите содржини кои ќе му дадат белег на фестивалот. Во корените на македонскиот современ театар и неговото меѓународно претставување впишани се театарските експресии на битолските актери, режисери, драматурзи. Директорот Валентин Светозарев денеска сподели и неколку информации кои македонските, особено битолски љубители на театарот треба да ги знаат: првиот македонски Хамлет е битолскиот актер АцоСтевановски, тројца од петмината македонски Хамлети се од Битола, битолскиот театар 21 пат има поставено претстави од Шекспир… „Битола Шекспир Фестивал“ е дел од понудата на Битфест, па сите овие врвни актерски остварувања кои се дел од програмата на публиката и се понудени бесплатно. А за големината на фестивалот и вниманието што го има од светот денеска на прес конференцијата беа понудени најмалку две информации – министерствата за култура на земјите учеснички безрезервно ја даваат поддршката за учество на своите театри, некои веќе се договорени за следната година, и , односот на организаторот кон фестивалот е како полагање на тест, на кој , во некоја мала нишка се изложени и битолчани.

http://www.tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/1980-teatri-od-rusija-kina-srbija-na-bitola-sekspir-festval

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-