недела, 20 август 2017 06:16:45
Бит Фест

Тв Орбис: Семинар за традиционална музика и игра

Admin Bitola јули 30, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Тв Орбис: Семинар за традиционална музика и игра
Тв Орбис: Семинар за традиционална музика и игра

Традиционалната музика и игра е темата на семинарот што се одржува за време на фестивалот „Илинденски денови“. Предавачи на семинарот се стручни лица со цел да се прошират знаењата од оваа област и да се оспособат нови кадровски структури во групите и ансамблите кои ја негуваат традицијата.

Пет години наназад во рамките на Републичкиот фестивал „Илинденски денови“ се организира семинар за традиционална музика и игра . На тој начин фестивалот посветува внимание на едукацијата на кадри и изградување на стручен и одоговрен однос кон егзистирањето на традиционаланата музика и игра. Целта е создавање на кадри кои ќе работат на зачувувањето и изучувањето на фолклорот. Од година во година расте интересот за учество на овој семинар чија бројка годинава е рекордна , дури 60 учесници се пријавиле за присуство на семинарот. Ова е од големо значење ако се има предвид дека етнокореологијата не е доволно истражувана, а голем број од информаторите се веќе изумрени. За разлика од нашите соседни земји кои на ова прашање многу порано започнале да се организираат и работат време е и кај нас да се бараат нови форми и да се едуцираат нови кадри кои ќе работат на ова поле. На семинарот ќе земат учество повеќе стручни работници кои ќе се осврнат на различни теми. Проф. Д-р Родна Величковска етномузиколог во рамки на традиционалното пеење се задржува ороводните песни , како посебен тип на песни. Традиционалните песни се карактеристични во сите краишта. Од утре во рамките на семинарот ќе се одржат и работилници на тема : Методика на народни ора, традиционални инструменти, традиционално пеење и подготовка на етнографска изложба. Организатор на семинарот е националната установа Центар за култура Битола.

http://tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/2300-seminar-za-tradicionalna-muzika-i-igra

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-