понеделник, 21 август 2017 17:39:28
Бит Фест

Тв Орбис: „Детските очи гледаат во Хераклеја“

Admin Bitola јули 9, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Тв Орбис: „Детските очи гледаат во Хераклеја“
Тв Орбис: „Детските очи гледаат во Хераклеја“

Нов начин на презентирање на македонската историја и традиција пред најмалата популација денеска беше презентиран во рамките на овогодинешниот Битфест. Хераклеја, како историска дестинација, со сите свои карактеристики им беше презентирана на децата.

Националната установа Универзитетска библиотека „Св. Климент Охридски“ преку едукативниот проект „Детските очи гледаат во Хераклеја“ се обиде до најмладата детска популација од претшколска и школска возраст, да ја доближи македонската историја, претставувајќи дел од античкиот локалитет Хераклеја- изјави Анастасија Милевска – НУУБ „Свети Климент Охридски“.

Проектот беше изведен како разговор на дете со својот родител за историјата и приказната за Хераклеа, прикажан на начин близок на детската фантазија. Покрај родителот и детото-актери, во програмата учествуваа 8 деца кои изведуваа балетска кореографија соодветна на амбиентот, вели  Јулијана Христовска-Кулевска – НУУБ „Свети Климент Охридски“.

Овој проект е само вовед во богатата културна понуда на денешниот ден во рамките на Битфест. И денеска во понудата за секого по нешто. Во 20 часот на Широк Сокак ќе биде презентирана ликовната инсталација „Побегни“, во организација на Здружението на граѓани АРТ ЛАЈВ. Носител на настанот е Мирјана Бубевска која истиот го опишува како можност граѓаните на Битола и другите гости да бидат дел од интерактивна уметност, а исто така ќе можат за кратко да бидат дел од еден друг универзум и да заборават на реалноста.На дел од шеталиштето од Широк Сокак ќе биде поставена голема црна коцка, која ќе претставува еден вид на кабина. „Целта на оваа коцка е гледачот да влезе внатре, да го пронајде својот мир барем на неколку минути, да биде поблиску, па дури и да се почувствува, како да е дел од мојот свет, од моите размислувања и чувства“, вели авторот.Во 21.00 часот во Народен театар – Битола гостува Драмски театар од Скопје со театарската претстава „Македонска крвава свадба“. Во 22.00 часот на Летната сцена Тумбе кафе ќе се одржи концерт на групата „Стрес“.

http://tvorbis.com.mk/index.php/vesti/lokalni/item/1743-detskite-oci-gledaat

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-