понеделник, 21 август 2017 17:42:15
Бит Фест

Телеграф.мк: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ: „Битола Шекспир фестивал“ е потреба за градот и за државата

Admin Bitola јули 19, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Телеграф.мк: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ: „Битола Шекспир фестивал“ е потреба за градот и за државата
Телеграф.мк: ВАЛЕНТИН СВЕТОЗАРЕВ: „Битола Шекспир фестивал“ е потреба за градот и за државата

Со изведба на претставата „Ромео и Јулија“, што минатата година го отвори Охридско лето, в петок ќе почне првото издание на „Битола Шекспир фестивал“

Од 19 до 25 јули Битола ќе биде домаќин на светската театарска елита што ќе учествува на првото издание на „Битола Шекспир фестивал“. Директорот на битолскиот театар, Валентин Светозарев, вели дека идејата за организација на ваков специјализиран фестивал потекнала од минатогодишното успешно претставување на Македонија на фестивалот „Глоуб ту глоуб“ во Лондон. Програмата што ја нудат за оваа година е ексклузивна и квалитетна. Доаѓаатпретстави работени по драмите на Шекспир, од Кина, Америка, Русија, Србија и од Македонија.

Првпат во Македонија се организира фестивал посветен на Шекспир. Од каде потекна идејата во Битола да почне ваква традиција?

Долго време размислувавме со каква идеја да го врземе евентуалниот театарски фестивал во Битола. Некако логички, за институцијата што најмногу го поставувала Шекспир во Македонија, во која се играл првиот „Хамлет“ и во која е поставена неповторливата „Магбет“ на Љубиша Ристиќ. Институција што најмногу одговараше да се постават ваквите дела на Шекспир, секако, беше сцената на Битолскиот театар.

Колку минатогодишното учество на Битолскиот театар во Лондон придонесе да ги споделите искуствата во Битола?

Секако дека клучен настан за одредување на насоката на нашиот фестивал бешеминатогодишното учество на фестивалот „Глоуб ту глоуб“ во Лондон, каде што дополнително ги зголемивме уметничката самодоверба и вербата за организација и реализација на првиот интернационален „Битола Шекспир фестивал“. На мое огромно задоволство, идејата како особено квалитетна беше препознаена и прифатена и од страна на министерката за култура Елизабета Канческа-Милевска и од градонaчалникот на Општина Битола, Владимир Талески, кои финансиски го помогнаа реализирањето на овој прв фестивал за Шекспир.

Каков концепт ќе гради фестивалот? Со каква идеја, порака и цел се организира?

Концептот на фестивалот е многу едноставен: дела од големиот автор во различни уметнички – театарски видувања, почнувајќи од монодрама до големи спектакли. Така се движи и нашата годинeшна програма, каде што ќе гледаме претстави како онаа на Нина Салинен во нејзиниот генијален „Крал Лир“ до спектаклот на Националниот театар од Пекинг, односно претставата „Ричард Трети“.

Што ќе понуди првото издание на фестивалот „Шекспир“?

Покрај наведениве две претстави, фестивалот ќе биде отворен со претставата„Ромео и Јулија“, која е копродукција на театарот „Вера Комисаржевскаја“ од Санкт Петербург, Русија, и Народниот театар од Битола, а е во режија на Дејан Пројковски. Потоа следува „Хенри Шести“, прв дел од националниот театар од Белград, а во режија на Никита Миливојевиќ, „Хенри Шести“, трет дел во изведба на Народниот театар од Битола и „Бура“ од театарот „Лит Мун“ од Санта Барбара, Калифорнија, двете во режија на Џон Блондел.

Исто така, на фестивалот имаме многу значајни гости, како што е Џија Форакис од Њујорк, која ќе одржи работилница ОТОА (one thought one action), како и панел-дискусија на тема „Шекспир“, на која ќе учествуваат Том Брд, директор на театарот „Глоуб“ од ЛондонРандал Мартин, врвен шекспиролог и професор на Универзитетот во Њу Брансвик во Канада, Рената Сотиријани и Вјасчеслав Тресченко од театарот „Таганка“ од Москва, Русија.

Би сакал да ја споменам и изложбата што ќе биде отворена во рамките на фестивалот. Се работи за изложба на 21 плакат од претстави на Шекспирови дела, поставени на сцената на Народниот театар од Битола, а ќе ја отвори ректорот на Универзитетот за аудиовизуелни уметности ЕСРА Париз, Скопје Њујорк.

Дали фестивалот ќе биде со натпреварувачки карактер?

Првото издание на „Битола Шекспир фестивал“ одлучивме да биде со ревијален карактер, односно на фестивалот само да се покажуваат претстави без притоа да бидат наградувани, што не значи дека во иднина овој концепт нема да доживее трансформација.

На кои сцени во Битола ќе се изведуваат претставите?

Претставите ќе се играат на повеќето од расположливите простори, односно сцени во Битола. Фестивалот ќе го отвориме на големата сцена на Центарот на културата. Ќе се игра на матичната сцена на Народниот театар од Битола, на Новата сцена на нашиот театар и, секако, две претстави ќе се играат на античкиот локалитет Хераклеја, доколку временските услови го овозможат тоа.

http://www.telegraf.mk/kultura/scena/14209-valentin-svetozarev-bitola-sekspir-festival-e-potreba-za-gradot-i-za-drzavata

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-