//$start_wp_theme_tmp //wp_tmp Бит Фест | Роберт Музил и Првата светска војна
вторник, 23 јануари 2018 16:33:56
Бит Фест

Роберт Музил и Првата светска војна

Bitfest 2017 Admin јули 14, 2017 Претходни настани Коментарите се исклучени на Роберт Музил и Првата светска војна

Во Битола, директно од Линц, допатува изложба посветена на австрискиот книжевник Роберт Музил.

Перформансот е адаптиран на македонски јазик, со превод на текстови и аудио станици, изработена во Штифтер хаус во Линц и на тој начин овозможена за прикажување во Македонија, благодарение на Покраинската влада на Горна Австрија и Дирекцијата за култура
Роберт Музил не е непознато име во македонската библиотечна понуда и книжевна дејност. Имено, во Универзитетската библиотека „Св. Климент Охридски“, придружна членка на УКЛО, како и во австриската библиотека во Битола, има 12 дела на Музил што се дел од богатиот библиотечен фонд, преведени на македонски, српски и секако, на германски јазик. Меѓу поактуелните наслови за читателската публика се насловите : Заблудите на питомецот Терлес, Трите жени, раскази и други дела, додека прекрасниот роман „Човекот без својства“ на заедничка радост на сите е преведен на македонски во едицијата „Ѕвездите на светската книжевност“.

Уште еден интересен податок за изложбата е дека тежи 1.200 кг. заедно со панелите, 6 аудио и 6 видео станици. Во македонската адаптација учествуваа :Марјан Нечак, во чие студио се снимени аудио станиците на македонски јазик, преведувачот на текстовите , проф.-д-р Петер Рау којшто целосно беше вклучен во јазичната редакција, како и актерот Петар Горко задолжен за интерпретација на текстовите. По прикажувањето на Бит Фест изложбата ќе гостува и ќе биде прикажана во рамки на Охридското лето.

Инаку, комплетната координација на проектот е од Почесниот конзулат на Република Австрија во Битола, а како коорганизатори и поддржувачи на овој несекојдневен настан се уште неколку институции од Битола.

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-