недела, 22 октомври 2017 21:07:06
Бит Фест

Поетско музичка и балетска инсталација Димитар Димитровски Такец

Admin Bitola август 20, 2012 Информации Коментарите се исклучени на Поетско музичка и балетска инсталација Димитар Димитровски Такец
Поетско музичка и балетска инсталација Димитар Димитровски Такец

21 август 2012

Поетско музичка и балетска инсталација

Димитар Димитровски Такец

КЦ Магаза 20.00 ч.

 

Димитар Димитровски Такец промовира поетско музичка и пантомима инсталација насловена „40 години посветени на ромите“ Програмата се состои од: Бизе „Хабанера“ фрагмент од операта Кармен, Бетовен „Галоп на дивите коњи“, Брамс „Унгарски танци“, А.Блум: „Мисисипи блуз“, Д.Д.Такец „О Девла, Девла…“ ритуалија – скица за мјузикл, Д.Д Такец транскрипција на народната песна „Давај ме мила мамо, давај ме…“, Д.Д Такец „Шукарела“. Интерпретатори: М-р Мери Кавкалевска Стоилова, Марина Коруновска-академски вокал, Јасмина Димитровска – академски вокал, Димитар Михајловски – студент по виолина „Џипси бенд“, Борче Лазаревиќ, рецитатор, Д.Д Такец – кантафтор, одговорен за сцена Игор Трајковски Фоја.

За проектот „40 години посветени на ромите“ Д.Д Такец вели: Проектот за ромите се роди инцидентно и спонтано. Имено, на 3 ти јуни 1972 година, околу пладне кај мостот „Интифа“ во Битола, сосема случајно го сретнав судскиот курир Селман Ракиповски. На моето конвенционално „здраво – живо“ и како си, вака ми одговори: ЛАЧО И БАРО, ЕМ ШУКАР. Тие три зборови буквално ме запалија, пред се нивната фонетска звучност”.

Истата вечер Такецот ги напишал и првите стихови од проектот Роми  – Берачките на домати.

Тој додава: „Кога веќе започнав со проектот Роми во 1972 година, почнав да ги барам тие луѓе и со нив да се дружам за да обезбедам, каков таков, превод на моите стихови, а уште и да им навлезам во душата. Мошне многу ми помогна германецот Франц Турау, заостанат војник од хитлеровската солдатеска, кој во распадот на третиот Рајх се засолна во една ромска куќа во Битола и се ожени со најличната ќерка. Работеше во театарот како сликар исполнител, а откако се пензионира сликаше икони и беше чувар на германските гробишта во Битола“, објаснува Д.Д. Такец во својот каталог насловен „Роми“.

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-