сабота, 19 август 2017 07:35:47
Бит Фест

Нова тв: АКТО: Две лекции- митови и активизам

Admin Bitola август 11, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Нова тв: АКТО: Две лекции- митови и активизам
Нова тв: АКТО: Две лекции- митови и активизам

Чaс по природа и општество е темата на осмото по ред издание на АКТО Фестивалот за современи уметности кое годинава се одржува во периодот од 9 до 11 август, 2013 год. во Битола.

Во негови рамки се одвива кураторскиот проект “Живи библиотеки: Архиви на граѓанската непослушност”на Ивана Васева, Филип Јовановски, Јованка Попова.

Структурата на проектот подразбира две тематски целини, кои се одвиваа денес:

– Лекција број еден „Вагнер и Лист – Конструкции на современи митови“, која се однесува на литература поврзана со создавањето на современи митови и нивно распознавање и влијание во современиот македонски контекст и го отвора прашањето – Како и зошто имаме потреба од митови, кои се тие и зашто погрешниот избор и толкување претставуваат опасност во денешнината?

– Лекција број два “Захарија Шумљанска – Симбол на пожртвуваност и активизам“, во чиј фокус е литература која иницира и колерира со различни видови на граѓанско делување.

Во рамки на кураторскиот проект, се одржуваат и две читачки групи со гости од земјава и регионот како и повеќе уметнички проекти кои се од перформативен но и едукативен карактер.

Куратори на проектот “Куратори на проектот живи билиотеки: архиви на граѓанската непослушност” се Ивана Васева, Филип Јовановски, Јованка Попова.

-Идејата на лекцијата бр. Еден е да се формира библиотека составена од литература која што оди во насока на граѓанска непослушност, активизам и контраст на современи митови. Оваа библиотека ја формираат самите граѓани, и истата можат да ја користат за понатамошни настани организирани од страна невладини организации од Битола и останатите градови во Република Македонија.

На првите две лекции повикавме личности кои што сметаме дека можат да ни посочат литература која што е од голема општествено- политичка важност во однос на моменталната состојба, образложи за НОВА Ивана Васева, прокуратор на проектот “Живи библиотеки: Архиви на граѓанската непослушност”.

Искра Гешоска, културен деец и претседателка на Јадро, за НОВА вели дека нејзиниот фокус е во активизмот, во отпорот.

-Една од поделикатните теми за мене која што го достигнува врвот на својата актуелност е темата на активизмот. Јасно е дека живееме време на бескрајно незадоволство кога е нужно да се пружи отпор на тоа незадоволство. Но, што значи тој отпор? Главно имам впечаток дека отпорот е реактивен, а не проактивен.

Денес одлучив во рамките на овој фестивал да подарам книга која што се вика “Пофалба на љубовта” од Ален Бадју- зошто? Затоа што за мене вистинскиот активист е посветен љубовник. Тоа значи дека тој е храбар, спремен да експериментира, постојано буден, одговорен и грижлив за другиот.

Активизмот го поврзувам со една Хамлетовска позиција затоа што за мене најголемиот активист и парадигма за посветен активист е токму Хамлет бидејќи тој има љубов, лудило, посветеност, знаење, волја, копнеж и страст.

Тој е перманентно присутен во просторот и времето каде што сака да ги открие вистината и местото на подобриот свет. Токму затоа за мене тој е парадигма на активизмот, вели Искра Гешоска.

http://novatv.mk/index.php?navig=8&cat=4&vest=6456

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-