петок, 22 септември 2017 04:55:29
Бит Фест

Нова Македонија: Проектот „Живи библиотеки“ на „Акто“

Admin Bitola август 11, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Нова Македонија: Проектот „Живи библиотеки“ на „Акто“
Нова Македонија: Проектот „Живи библиотеки“ на „Акто“

Во рамките на фестивалот „Акто“, денеска, од 11 до 12.30 часот, во Битола ќе се одржат кратка презентација и отворање на официјалниот штанд за донирање книги, преку проектот насловен „Живи библиотеки, архиви на граѓанската непослушност“ – заеднички проект на Ивана Васева, Филип Јовановски и Јованка Попова

Станува збор за подолгорочен кураторски проект, кој подразбира процес на собирање и дистрибуирање литература што се однесува на граѓанска партиципација, активност и реакција по пат на донации од индивидуалци, претставници на невладиниот сектор и организации и здруженија што се согласни да дејствуваат во насока на градењето на отворено и современо демократско општество.

Живата библиотека претставува отворена збирка од колективно знаење, формирана од самите граѓани. Таа постојано се гради и дополнува, преиспитувајќи ја идејата за тоа што претставува „знаењето“ и како тоа се манифестира во услови на радикални промени во социополитички контекст.

Структурата на проектот е во две тематски целини, со наслов „Вагнер и Лист – конструкции на современи митови“, која се однесува на литература поврзана со создавањето современи митови и нивно распознавање и влијание во современиот македонски контекст, и „Захарија Шумљанска – симбол на пожртвуваност и активизам“, која се однесува на литература што иницира граѓанско дејствување.

Во третиот дел ќе има читачки групи, со гости од Македонија и регионот, што ќе претставува обид за одново исчитување литература, значајна во денешен социјално-политички и културен контекст.

Отворената библиотека ќе служи и како јавен простор за дебата, ќе стреми кон ефикасно и бесплатно ширење на знаење преку различни форми на дистрибуирање (нови медиуми, читачки групи, акции и работилници) и ќе понуди достапност и можност за демократски пристап до литература што се смета за „субверзивна“ и која не се употребува во универзитетските кругови.

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-