недела, 20 август 2017 06:13:34
Бит Фест

Нова Македонија: И Македонија го слави делото на Вилијам Шекспир

Admin Bitola јули 24, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Нова Македонија: И Македонија го слави делото на Вилијам Шекспир
Нова Македонија: И Македонија го слави делото на Вилијам Шекспир

а сцената на битолскиот театар на отворањето блеснаа Евгенија Игумнова во улогата на Јулија, актерка од Санкт Петербург, македонскиот актер Дејан Лилиќ, кој го играше ликот на Ромео, но и преостанатите актери од Македонија и од Русија што ја изведоа трагичната Шекспирова приказна

Актерската екипа од македонско-руската претстава „Ромео и Јулија“, заедно со режисерот Дејан Пројковски

СПЕКТАКУЛАРНО ОТВОРЕН „БИТОЛА ШЕКСПИР ФЕСТИВАЛ“

Со громогласен аплауз и со овации беше поздравена актерската екипа од македонско-руската претстава „Ромео и Јулија“, во режија на Дејан Пројковски, со која и официјално се кренаа завесите на првото издание на меѓународната театарска манифестација „Битола Шекспир фестивал“ во петокот во Битола.
На сцената блеснаа Евгенија Игумнова во улогата на Јулија, актерка од Санкт Петербург, македонскиот актер Дејан Лилиќ, кој го играше ликот на Ромео, но и преостанатите актери од двете држави.

Битола станува голема театарска сцена

Фестивалот за отворен го прогласи министерката за култура Елизабета Канческа- Милевска, која истакна дека Македонија се запиша на мапата на вербалното и на сценското богатство на Вилијам Шекспир, а првото издание на „Битола Шекспир фестивал“ во иднина ќе ја претставува нашата земја во светот, но и ќе го донесе светот во Македонија.

Пред многу гости, уметници и љубители на Шекспировите дела, министерката подвлече дека Битола оваа година станува голема театарска сцена за најдобрите национални ансамбли во светот.

– Извонредна е идејата за создавање уште еден нов фестивал, кој ќе ни го доближи светскиот театар, неговата разновидна уметничка форма, ќе ни предочи различни ракописи и погледи на маестралното творештво на Шекспир, кој е ненадминат креатор на трагедијата, комедијата и историската драма, автор со слободен дух, автор неоптоварен со догмите на времето, чие творештво и денес наоѓа силен одек во другите уметности – посочи Канческа-Милевска.

Според неа, македонската театарска историја ја потврдува значајната културна димензија на Битола и народниот театар како сцена, на која во изминатите децении дури 21 пат се изведени делата на бардот на светската драматургија, сцена на која првпат е одигран Хамлет преку маестралната актерска игра на Ацо Стефановски.

За директорот на битолскиот театар Валентин Светозарев, од Гдањск во Полска до Египет, на театарската мапа нема ваков театарски фестивал.

– Ако се исклучат фестивалите и манифестациите посветени на Шекспир во Велика Британија и во САД, тогаш слободно може да се каже дека Македонија се вбројува во ретките држави од светот што го слави делото на Вилијам Шекспир – рече Светозарев.

Македонија единствена со ваква манифестација

„Битола Шекспир фестивал“ веќе е дел од мрежата на европското и на светското семејство на Шекспирови театри, а Македонија е единствена од земјите дури и во поширокиот регион што конципираше токму ваква манифестација.

Викендов, во рамките на фестивалот, се одигра претставата „Хенри Шести“ – прв дел, во изведба на Националниот театар од Белград, а во режија на Никита Миливојевиќ, на сцената во античкиот театар на Хераклеја Линкестис, како и претставата „Крал Лир“ – адаптација на Нина Салинен и Катја Кран од Финска, на сцената на битолскиот театар.

Фестивалот ќе го затворат кинеските актери од Националниот театар во Пекинг, кои на 24 јули ќе ја одиграат претставата „Ричард Трети“, во режија на Ванг Ксиаојинг, на локалитетот Хераклеја Линкестис.
Првото издание на „Битола Шекспир фестивал“ се одржува под покровителство на Министерството за култура и е во рамки на битолскиот летен фестивал „Битфест“.

Актерите се поздравуваат со „Здраво, Хенри, како си?“

Деновиве Битола личи на Лондон. Веќе три дена овој град е како една отворена театарска сцена, на која артистите од неколку земји во светот ги играат ликовите на прославениот Шекспир.
Атмосферата во Градот под Пелистер што владее деновиве најдобро ја илустрира актерот на насловната улога на „Хенри Шести“ прв дел од Белград, Ненад Марикиќ, кој сретнувајќи го познатиот битолски актер Петар Горко на Широк сокак (кој ја играше улогата на Хенри во Лондон), го поздрави со зборовите: „Здраво, Хенри, како си?“ На таквиот поздрав Петар Горко му возврати со поздравот: „Одлично, Хенри“.
Ваквиот поздрав на Марикиќ и Горко, кои минатата година во театарот „Глоуб“ во Лондон ја играа улогата на Хенри, најдобро ја пренесува атмосферата во која живее деновиве Битола, каде што веќе три дена се играат делата на Шекспир.
– Не знам дали граѓаните на Битола се свесни за тоа колкаво значење има овој фестивал, не само за Битола туку и за Македонија. Фестивалот ги руши бариерите меѓу народите. Треба да му се заблагодариме на Шекспир што нѐ зближува – рече српскиот актер Марикиќ.

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=72213940549&id=16&setIzdanie=22934

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-