среда, 20 септември 2017 11:25:49
Бит Фест

Мрт1: Во Битола почна 43. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Admin Bitola август 1, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Мрт1: Во Битола почна 43. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
Мрт1: Во Битола почна 43. Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Илјада учесници играорци, фолклористи од Бразил, Израел, Полска, Турција, Словенија, Хрватска и од Македонија со песни и игри, со големо дефиле по Широк Сокак го одбележаа свеченото отворање на 43-от Републички фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“.

Учесниците на фестивалот ги поздрави градоначалникот на општина Битола Владимир Талески кој во своето обраќање го потврди програмскиот квалитет на фестивалот во чест на македонскиот Илинден.

– Тука во Битола, по 43-ти пат се одржуваат илинденските денови во чест на големиот и единствен – Македонскиот Илинден! Празникот, денот, името што ги поврзува сите Македонци од цел свет. Оваа манифестација е се поубава и насекаде прифатена, истакна Талески.

Фестивалот за отворен го прогласи пратеничката Лилјана Кузмановска, која истакна дека овој културен настан ја нагласува традицијата и го почитува народниот аманет.

– Од 1971 година како нов креативен чекор во заштитата на животното егзистирање на традиционалните вредности, фестивалот го покажа вистинскиот правец кон зачувување и презентирање на народната култура. Темелните поставки, стручниот пристап и визиите за развој го оформија фестивалот во еден вид стожер на духовното поврзување на Македонците од целиот свет, огледало на мултикултурата во Македонија и мост меѓу локалните и интернационалните културни вредности, посочи Кузмановска.

Фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“ годинава освен настап на домашни културно уметнички друштва нуди и ансамбли од три континенти кои во Битола пристигнаа по зачленувањето на фестивалот во светската мрежа на фолклорни фестивали.

Според Борче Димитровски, директор на НУ Центар за култура-Битола, овој фестивал до пред 15 години беше само чувар на богатата фолклорна традиција, сега веќе прераснува во нешто друго, односно ја задржува основната мисија, но исто така ја слави и богатата традиција на народите од целиот свет.

Фестивалската програма на „Илинденски денови“ денеска ќе биде исполнета со вториот ден од семинарот за традиционална музика и игра, премиерно презентирање на манифестацијата „Напладне в чаршија“, а вечерта ќе биде заокружена со настап на културно уметнички друштва од Македонска Каменица, Пробиштип, Облешево, Тетово, Македонски Брод, Радовиш, Куманово, Битола, како и гостите од Савињска Долина, Словенија и Дзиерзониов од Полска.

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/kultura/83841/vo_bitola_pochna_43__republichki_festival_na_narodni_pesni_i_igri_%E2%80%9Eilindenski_denovi%E2%80%9C.aspx

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-