недела, 20 август 2017 06:15:23
Бит Фест

МРТ: Завршува републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Admin Bitola август 3, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на МРТ: Завршува републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“
МРТ: Завршува републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“

Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ завршува со Интернационална фолклорна вечер во Хераклеја Линкестис, на која ќе настапат ансамблот „Слезание“ од Дзиерзониов-Полска, фолклорната група „Туфем“ од Анкара-Турција, ансамблот „Ерусалим“ од Израел, танцовата група ГЕМП од Крисумал-Бразил и националниот ансамбл „Танец“ од Македонија.

Свеченото затворање ќе почне со доделување на наградите за најдобрите учесници што ќе ги прогласи фестивалското жири годинава во состав Блаже Палчевски-етнолог, Тофе Дракулевски фолклорист-кореограф, Родна Величковска етномузиколог, Александар Димитријевски етномузиколог и Кирил Стојчевски етномузиколог.

– Ние Македонците треба да се гордееме со фактот што имаме најбогат фолклор на светот, спој на музика, игри, народни везови, обичаи и се друго што прави еден скапоцен комплет. Македонија во фолклорот е исто што и Бразил во фудбалот, истакна  Тофе Дракулевски долгогодишен играорец во ансамблите „Танец“ и  „Орце Николов“,  кореограф во повеќе културно-уметнички друштва, кој како дете со фолклор почнал во пионерскиот дом „Карпош“ во Скопје.

Според етнологот Блаже Палчевски македонските фолклорни друштва треба да го сочуваат битот – опинкот.

– Ако го изгубиме опинокот ќе го изгубиме идентитетот на македонскиот фолклор. Изработката на опинок, опинци и на народни носии за кои се зборува во светот, а за тоа заслужни се терзиите, големите мајстори на својот занает, и тоа треба да продолжи, посочи Палчевски.

Стручното жири на фестивалот годинава ги оценува настапите на културно уметничките друштва од Република Македонија, посочи Родна Величковска од Институтот за фолклор „Марко Цепенков“-Скопје која посебно внимание посвети на презентираниот изворен фолклор.

– Го следев автентичниот фолклор од регионите од каде што доаѓаат ансамблите, фолклорот од минати времиња во кои фолклорот некогаш живеел. Забележав дека на местата, во регионите каде што згаснал фолклорот – тој повторно се појавува. Таков е случајот со фолклорната група „Иљо Антески-Смок“ од Тетово, друштво кое е формирано пред 100 години и кое во еден извесен период како да беше пред згаснување. Но токму на овој фестивал тетовчани се појавија со изворен фолклор од селата под Сува Гора и тоа е одлична традиција. Прекрасно беше да се видат носиите на фолклорната група „Иљо Антески-Смок“ , костими зачувани од пред 100 години, истакна Величковска.

Организатор и домаќин на Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“ е националната установа Центар за култура-Битола, а се одржува под покровителство на Собранието на Република Македонија и во рамките на битолското културно лето „БитФест“.

http://www.mtv.com.mk/mk/vesti/kultura/83959/zavrshuva_republichkiot_festival_na_narodni_pesni_i_igri_%E2%80%9Eilindenski_denovi%E2%80%9C.aspx

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-