недела, 22 октомври 2017 20:54:06
Бит Фест

МакФакс: Вечер на сефардска музика во Битола

Admin Bitola јули 11, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на МакФакс: Вечер на сефардска музика во Битола
МакФакс: Вечер на сефардска музика во Битола

Манифестацијата „Денови на европска култура”, како и изложба на Владимир Темков, претстава и концерт на сефардска музика ќе има во вторник на програмата на Бит фест.

Во 11.00 часот во НУУБ „Свети Климент Охридски” – Битола во рамките на осмото издание на битолското културно лето ќе се одржи настанот „Денови на европска култура” во Битола.

 

Прифаќањето на културата е претпоставка за еманципација на човекот и заедниците, но и услов за опстанок на уметноста и за културен развој. Промовирајќи ја културата на народите го користиме културното богатство како ресурс за подобрување на меѓуетничкото разбирање, развој на заедниците и зближување на народите.

 

Културата ги ангажира и инспирира луѓето да ги надминат границите, велат иницијаторите на настанот. Моќта за поврзување на културата е од суштинско значење за создавање отворено, инклузивно и демократско општество и како таква е од непроценлива важност за изградба на светот.

 

Промоцијата пред граѓаните на Битола со културното богатство на Франција, Полска, Австрија и САД е особено важна, а на овој начин се покажува и заложбата на библиотеките и нивниот придонес кон интеграцијата во европското семејство.

 

Во рамките на проектот предвидена е четиридневна презентација на секоја држава по еден ден.
Во 20.00 часот во Културниот центар Магаза ќе биде отворена самостојна изложба на Владимир Темков.

 

Во 20.00 часот во Народниот театар – Битола ќе биде изведена актуелната пародија „Ни ваму, ни таму” со актерите Љупчо Тодоровски – Упа и Симеон Дамевски – Мони – самостоен проект изведен во МНТ.

 

Со едноставна и скромна сценографија и костимографија, впрочем како што се речиси сите самостојни и камерни претстави, но со силен емотивен набој, ангажирани пораки и привлечна игра, изведбата на дуодрамата “Ни таму, ни ваму” со актерите Љупчо Тодоровски – Упа и Симеон Дамевски – Мони, на сцената од Македонскиот народен театар, никого не остави рамнодушен. Напротив, двајцата актери имаат создадено актерски ликови, кои се надополнуваат и надградуваат, па не случајно добиваат аплаузи на отворена сцена, но и на крајот од изведбата која протечува во спонтана, природна и доживеана игра.

 

Во 21.00 часот на летната сцена Тумбе кафе ќе се одржи проекција на филм во рамките на отвореното летно кино, а во 21.30 во дворот на Културниот центар Магаза Келтикум ансамбл ќе овозможи една прекрасна„Вечер на сефардски песни”.

 

Ансамблот „Келтикум” по повод 70 години од холокаустот во Македонија подготви концерт со наслов Вечер на сефардски песни./крај/со/бб

http://makfax.com.mk/313753/vecher_na_sefardska_muzika_vo_bitola

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-