понеделник, 21 август 2017 17:52:45
Бит Фест

Либертас: „Живи библиотеки: архиви на граѓанската непослушност“ денеска на АКТО

Admin Bitola август 11, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Либертас: „Живи библиотеки: архиви на граѓанската непослушност“ денеска на АКТО
Либертас: „Живи библиотеки: архиви на граѓанската непослушност“ денеска на АКТО

„Живи библиотеки: архиви на граѓанската непослушност“ е подолгорочен кураторски проект на Ивана Васева, Филип Јовановски и Јованка Попова кој подразбира процес на собирање и дистрибуирање на литература која се однесува на граѓанска партиципативност, активност и реакција по пат на донации од индивидуалци, претставници на невладиниот сектор и организации и здруженија кои се согласни да делуваат во насока на градењето на отворено и современо демократско општество.

Живата библиотека претставува отворена збирка од колективно знаење формирано од страна на самите граѓани. Таа постојано се гради и надополнува, преиспитувајќи ја идејата за тоа што претставува „знаењето“ и како тоа се манифестира во услови на радикални промени во социо-политички контекст.

Настанот беше отворен во 11 часот пред Акто кафе Јагода со градењето на бибилиотеката „Живи библиотеки: архиви на граѓанската непослушност“ по што следуваше кратка презентација и отворање на официјалниот штанд каде се донираат книги.
Помеѓу 17 и 18.30 во резиденцијата Хаџи-Коста Милевски на ул. Славко Лумбарко“, бр.6 ќе се одржи прва читачка група на тема „Пост-автономен интелект и линии на одлетување од депресија“, со Артан Садику.

-Читање на поглевјето ‘Активизам’ од книгата “После иднината” на Франко Берарди Бифо и дискусија околу концептот на активизмот во пост автономната ера на семиокапитализмот. Разгледување на антагонизмите помеѓу Бифо и Делез во однос на политиката. Дали повлекувањето на политиката од општественото сигнализира потреба за гест на евакуирање од волјата кон интелектот.
Обновено читање на политичкото присуство во се што постои и истовремено де/мобилизирање на желбата – стои во објаснувањето на настанот.

Помеѓу 19 и 20.30 часот на ул. Славко Лумбарко“, бр.8А ќе се одржи „Критика на политката на сопственоста и граѓанството“ со Бранимир Стојановиќ од „Учител Незнајко и неговите комитети“ од Белград.

Книга за читање: „Феноменологија на политичко-идеолошкото функционирање на средната класа во Југославија“, Милан Кангрга

Читачката група на колективот „Учителот незнајко и неговите комитети“ повторно го покренува мислењето на заборавениот концепт на општествена сопственост. Тектот на Милан Кангрга се воспоставил како последен текст во историјата на југословенската хуманистика кој повторно го поставил прашањето на клучниот расцеп во рамките на југословениот социјализам и кој авторот го маркирал со едноставна апсолутна дисјункција – граѓанин или работник. Целта на читањето на овој текст е да го поставиме прашањето за актуелноста на овој текст и последиците кои ги остава оваа анализа на современите општества.

Помеѓу 20.45 и 21.30 на устата локација проектиран ќе биде дел од филмот „Фаренхајт 451“ и ќе се одржи кратка дискусија, организирана од страна на Дебатно Кино Контра Кадар, Битола.
Дебатно кино „Контра кадар“ претставува серија на неделни филмски проекции, проследени со отворена дискусија за пораката што ја носи самиот филм. Дебатата е насочена кон идентификување на идејата и колку таа може да се имплиментира на нашите простори. Целта на овој општествено ангажиран настан е рaзвивање на критична мисла, способност за аргументирано дебатирање и јавно говорење кај младите битолчани.

http://libertas.mk/%D0%B6%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%B1%D0%B8%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%BE%D1%82%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D1%80%D1%85%D0%B8%D0%B2%D0%B8-%D0%BD%D0%B0-%D0%B3%D1%80%D0%B0%D1%93%D0%B0%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0/

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-