сабота, 18 ноември 2017 22:31:37
Бит Фест

Курир: Во Битола се одржува семинар за традиционална музика и игра

Admin Bitola јули 30, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Курир: Во Битола се одржува семинар за традиционална музика и игра
Курир: Во Битола се одржува семинар за традиционална музика и игра

Во Битола денеска почна државен семинар за традиционална музика и игра, кој секоја година е дел од придружните содржини на фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“.

Семинарот годинава одбележува мал јубилеј, пет годишно континуирано организирање од страна на НУ Центар за култура-Битола, а е посветен на студентите, експертите и други лица како најважен ресурс во културно уметничките друштва и фолклорни групи од државата и странство.

– Една од целите на фестивалот во Битола е да вршиме и да овозможиме едукација на кадри и стручен потенцијал во културно уметничките друштва и фолклорни ансамбли што ќе бидат одговорни за живото егзистирање на традиционалната музика и игра. Рафинирајќи го сценскиот израз, проширувајќи ги своите знаења и интегрирајќи современ начин на презентација, студентите, раководителите и други актери во фолклорните групи ќе можат многу повеќе да придонесуваат во зачувувањето и развивањето на традиционалната музика и игра, истакна Борче Димитровски, директор на НУ Центар за култура-Битола.

На годинешниот семинар учествуваат 60-на ученици и студенти од Република Македонија, како и гости од странство. Во наредните четири денови ќе го реализираат Владимир Јаневски од Факултетот за музичка уметност при Универзитетот „Гоце Делчев“-Штип, Родна Величковска од Институтот за фолклор „Марко Цепенков“-Скопје, Благица Илиќ и Тимко Чичаковски од ДМБУЦ „ИлијаНиколовски-Луј“-Скопје и Даворин Трпевски од Институтот за етнологија и антропологија при Универзитетот „Св.Кирил и Методиј“-Скопје.

– На семинарот ќе бидат обработени теми од областа на традиционалната музика и игра и работилници за народни инструменти и народни ора. Улогата на овие семинари е исклучително важна, а дека тоа е така потврдуваат искуствата од соседните држави каков што е примерот со Грција каде за традиционална музика и култура се учи од 1890 година и е дел од образовниот систем, а слична е состојбата и со Бугарија, Србија или Хрватска. Ние треба да се потрудиме малку повеќе да работиме за едукација на младите кадри и во таа смисла од пред неколку години во „деветтолетката“ во изборните предмети за 7, 8 и 9-то одделение понуден е и наставниот предмет „Народни ора“ и голем дел од основните училишта ја користат оваа можност истиот да го изберат како национален наставен предмет, истакна професорот Владимир Јаневски под чие водство се одржува семинарот во Битола.

НУ Центар за култура-Битола за потребите на семинарот отпечати Зборник на трудови за што поддршка доби од Министерството за култура.

http://kurir.mk/republika/opstini/124992-Vo-Bitola-se-odrzuva-seminar-za-tradicionalna-muzika-i-igra

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-