недела, 20 август 2017 06:17:30
Бит Фест

Канал 5: Министерката за култура го отвори „Битола Шекспир фестивал“

Admin Bitola јули 21, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Канал 5: Министерката за култура го отвори „Битола Шекспир фестивал“
Канал 5: Министерката за култура го отвори „Битола Шекспир фестивал“

Со македонско-руската театарска претстава „Ромео и Јулија“ синоќа во Центарот за култура во Битола започна првото издание на интернационалниот „Битола Шекспир фестивал“, кој е единствениот фестивал во Македонија и опкружувањето посветен на големиот Шекспир.

Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска истакна дека Битола станува голема театарска сцена на која ќе се презентираат врвни театарски остварувања на најдобрите национални ансамбли во светот. Таа уште еднаш ги нагласи високите меѓународни критики за големиот успех на битолскиот народен театар во шекспировиот Глоуб во Лондон, што всушност беше инспирација за овој фестивал.

,,Минатата година Народниот театар од Битола забележа историски успех играјќи го на македонски јазик Хенри шести. Публиката ја оцени оваа изведба како извонредна, а престижниот Гардијан забележа дека македонските актери го кажуваат стихот со таква леснотија како Шекспир да го пишувал Хенри шести на македонски јазик“-рече Министерката за култура Елизабета Канческа Милевска.

Битолскиот градоначалник изрази задоволство што во театарот каде го играл Хамлет, сега започнува фестивал за Шекспир.

,,И како градоначалник, а и како повеќе ликови од Шекспир, а во случајов ќе се одредам за единствениот Хамлет, сакам да кажам дека веројатно е исклучителна ситуацијата, можеби е шекспировска, да ве поздрави еден од 8.230.000 градоначалници кој што во исто време бил и Хамлет“-рече градоначалникот на Битола, Владимир Талески.

„Битола Шекспир фестивал“ е уште еден придонес за промоција на Македонија во светот.

,,Од тука течат реки кон светот кои ја претставуваат нашата култура“-рече Валентин Светозарев, директор на Битолскиот Народен Театар.

Фестивалот завршува на 25 јули.

http://kanal5.com.mk/vesti_detail.asp?ID=12886

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-