сабота, 19 август 2017 07:34:37
Бит Фест

ДЕНЕШЕН: КУД „Илинден“-Битола најуспешно на фестивалот „Илинденски денови“

Admin Bitola август 3, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на ДЕНЕШЕН: КУД „Илинден“-Битола најуспешно на фестивалот „Илинденски денови“
ДЕНЕШЕН: КУД „Илинден“-Битола најуспешно на фестивалот „Илинденски денови“

Културно уметничкото друштво „Илинден“ од Битола е најуспешна фолклорна група која презентираше изворен фолклор на Републичкиот фестивал на народни песни и игри „Илинденски денови“, а најнаградуван е ансамблот „Иљо Антески-Смок“ од Тетово кои се наградени за најуспешна и најкомплетна изворна носија, како и за најуспешна вокална изведба на фестивалот кој синоќа заврши во овој град.

Стручното жири во состав Блаже Палчевски-етнолог, Тофе Дракулевски-фолклорист и кореограф, Родна Величковска-етномузиколог, Александар Димитријевски-етномузиколог и Кирил Стојчевски-етномузиколог, за најуспешна група што презентира староградски фолклор го прогласија „Градски хор“ од Штип, додека за најуспешна група што презентира детски фолклор го прогласија КУД „Велигденски цветови“ од радовишкото село Јаргулица.

Со одлука на жирито, награди добија и КУД „Дримкол“ од Вевчани за презентација на новопоставен обработен фолклор, фолклорниот ансамбл „Китка“ од Истибања за успешниот настап на изворниот оркестар, а за најуспешен автор што подготвил сценска презентација на изворна фолклорна содржина беше награден Драго Лазаревски од КУД „Вера Јоциќ“ од Македонска Каменица.

Наградите на најуспешните им ги врачи градоначалникот на општина Битола Владимир Талески кој истакна дека годинашниот фестивал претставува едно од најдобите изданија на „Илинденски денови“ што го организира НУ Центар за култура-Битола и затоа општината и „БитФест“ ќе продолжат со поддршка на вистинските вредности.

Во чест на наградените, фолклорните ансамбли од Полска, Турција, Израел и Бразил приредија Интернационална фестивалска вечер, а македонскиот национален ансамбл „Танец“ одржа целовечерен концерт кој во античкиот локалитет Хераклеја го следеше министерот за странски инвестиции Џери Наумоф и бројна публика од градот и регионот.

http://denesen.mk/web/2013/08/02/kud-ilinden-bitola-najuspesno-na-festivalot-ilindenski-denovi/

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-