среда, 23 август 2017 10:10:08
Бит Фест

Cooltura: Концерт на камерниот хор на Еврејската заедница во Македонија на Бит Фест

Admin Bitola јули 8, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на Cooltura: Концерт на камерниот хор на Еврејската заедница во Македонија на Бит Фест
Cooltura: Концерт на камерниот хор на Еврејската заедница во Македонија на Бит Фест

Вечерва (недела, 7 јули) на програмата на битолското културно лето Бит Фест ќе можете да ги проследите следните настани:

20.30 часот Концертна сала – Завод и музеј

Концерт „Епохија“ – сопран, контрабас, пијано

 

21.00 часот КЦ Магаза

Концерт на хорот при Еврејската заедница во Република Македонија „Моис Хасон“

Хор Моис Хасон

Камерниот хор на Еврејската заедница во РМ го носи името на талентираниот еврејски диригент и композитор Моис Хасон (1913-1943). Тој бил особено активен во зачувувањето и негувањето на сефардската музика и водел неколку хорови во Скопје. Ја доживеал истата судбина како и најголемиот дел од Евреите во Македонија – во март 1943 година бил однесен во концентрациониот логор Треблинка.

Хорот Моис Хасон ја почнува својата активност во февруари 2004 година. Составен е од аматерски и професионални пејачи и од членови на заедницата. Хорот е високоетаблиран на различни гостувања и хорски натпревари во Белград, Ниш, Неготин, Сибиу (Романија), како и на хорскиот фестивал ТЕХО.

Диригент од самиот почеток е маестро Томислав Шопов. Тој е долгогодишен диригент на Македонската опера и балет, диригирал над 1000 оперски и балетски претстави, концерти со филхармониски оркестри на бившите југословенски простори и во Европа.

Како претставник на Еврејската заедница во Македонија, хорот првенствено негува изворни сефардски романси на архаичниот јудео – шпански (ладино) јазик. Со тоа се остварува долгогодишната желба за продолжување на старата хорска и музичка традиција на Евреите од овие простори. Покрај нив, хорот во својот репертоар негува клезмер нумери, музика од македонски и странски автори, џез, поп, како и оперски и оперетски композиции.

Програма за Хорот ” Моис Хасон”

1. Ели,Ели – Д.Зехави

2. Јерусалем – Ч.Гоунод

3. Л’ дор Ва’дор – М.Финкелстеин

4. Ламидбар – Х.Аргов

5. Ен ла мар – К.Берич (запис)

6. Адио Керида & Ен френте де ми те тенго – М.Романо (запис)

7. Традиционални сефардски романси

· Ај моментос

· Јо ла керија

· Мундо син валор

· Бајла,Бајла

8. Ја излези стара мајко – Т.Прокопиев

9. Што ми е мило ем драго – А.Наунов (хорски арр.)

10. Рум, дум, дум – Д.Шуплевски

11. Ајде слушај слушај &Момче мало ѓаволо – С.Гајдов

12. Џез скица – Д.Христовски

13. Симона ми димона – Џ.Јакобсон (арр.)

Диригент на хорот, Маестро Томислав Шопов

Менаџер на хорот, Берта Романо Николиќ

Солисти Г.Богоромова, Е.Ибраимовски, И.Ѓиновски, К.Антовски

Пијано придружба А.Наунов

 

21.00 часот Летна сцена – Тумбе кафе

Отворено летно кино

ЗГ МИОЦ

 

22.00 часот Плоштад Магнолија

Рок концерт „The End”

http://cooltura.mk/?p=33766

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-