сабота, 19 август 2017 07:23:03
Бит Фест

а1он: Талески: „Битола Шекспир фестивал“ најнов репрезент на македонската култура во светот

Admin Bitola јули 18, 2013 Бит Фест во медиумите Коментарите се исклучени на а1он: Талески: „Битола Шекспир фестивал“ најнов репрезент на македонската култура во светот
а1он: Талески: „Битола Шекспир фестивал“ најнов репрезент на македонската култура во светот

Градоначалникот на општина Битола, Владимир Талески и директорот на НУ Народен театар-Битола, Валентин Светозарев денеска на средба со новинарите ги претставија содржините на првото издание на „Битола Шекспир фестивал“ чиј покровител е Министерството за култура, како и значењето на овој најнов репрезент на македонската култура во светот.

Според градоначалникот Талески, „Битола Шекспир фестивал“ како интернационален фестивал е манифестација што ги надминува локалните и националните граници и го потврдува врвниот квалитет на битолскиот театар и битолското културно лето „БитФест“. Тоа, посочи Талески, е храбар чекор и полн погодок на задоволство на публиката.

– Врвните и вистинските вредности се содржани кај врвните автори на врвните дела. Битола е пред голем тест и убеден сум дека ќе го положиме испитот за Шекспир затоа што подготвивме интернационален фестивал на светски најдобриот автор и неговите врвни светски дела или дела во кои се содржани сите цивилизациски вредности. Ова е настан со кој ќе можеме да се споредуваме со културни манифестации во светот, „Битола Шекспир фестивал“ е најновиот репрезент на македонската култура во светот, истакна Талески.

„Битола Шекспир фестивал“ ќе биде отворен на 19 јули со претставата „Ромео и Јулија“ во режија на Дејан Пројковски, а ќе ја изведат актери од битолскиот и театарот „Вера Комисаржевскаја“ од Ст. Петерсбург, Русија. Во текот на седумте денови на театарските сцени во Битола ќе настапат и актери од Русија, Србија, Финска, САД и Кина кои ќе ги одиграат претставите „Хенри Шести“, „Крал Лир“, „Бура“ и „Ричард трети“.

Светозарев истакна дека најголемата причина за да го организираат фестивалот е податокот што првиот Хамлет од Шекспир во Македонија беше поставен на театарската сцена во Битола во режија на Љубиша Ѓоргиевски.

– Улогата на Хамлет во далечната 1963 година ја одигра големиот бард на македонското глумиште Ацо Стефановски. Зошто фестивал за Шекспир во Битола!? Затоа што од петтемина актери што го одиграле Хамлет во Македонија тројца се битолчани односно Ацо Стефановски, Ѓорги Јолевски и сегашниот градоначалник Владимир Талески, а покрај нив и врвните Мето Јовановски и Дејан Лилиќ. Со овој настан, ние со својот театарски квалитет и не само театарски потврдуваме дека сме дел од Европа и Светот, истакна Светозарев

Тој посочи дека благодарение на бројните културни манифестации градот се повеќе наликува на море од културни настани и затоа, како што рече „Битола има море, а тоа е море се вика култура“.

За време на „Битола Шекспир фестивал“ ќе се одржат една работилница и панел дискусија на тема „Шекспир денес“ на која ќе учествуваат врвни театарски експерти и режисери од Велика Британија, Канада, Русија, САД и од Македонија.

http://a1on.mk/wordpress/archives/179953

Ви се допаѓа написот? Споделете го!

Коментарите се затворени.

I pushed casus telefon back from my casus telefon desk and spun around in my chair to face her. Cathleen dropped to the floor on her knees. She unzipped my fly, casus telefon unbuckled my belt casus telefon and unfastened my trousers. I lifted my casus telefon hips as she pulled my suit pants and underwear down to my knees. I tossed my casus telefon tie over my shoulder and tucked my shirt up out of the way. My cock was hard by the time she exposed it and she covered with her sensuous mouth. No one sucked cock better than Cathleen and she quickly had me on the verge of cumming
casus telefon
-